usd
39,5542
eur
45,6403
gbp
53,2662
gram-altin
4.292,34
ceyrek-altin
7.017,98
cumhuriyet-altini
29.229,00
btc-USD
104.892,49
btc-turk-lirasi
4.152.304
ethereum-USD
2.524,14
Samsun Haber Samsun Haber Karadeniz’de gizli tehlike: Rip akıntısı nasıl kurtulunur?

Karadeniz’de gizli tehlike: Rip akıntısı nasıl kurtulunur?

Karadeniz kıyılarında yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma vakalarının ardında çoğu zaman rip (çeken) akıntıları yatıyor. Uzmanlar, yüzme bilmenin tek başına yeterli olmadığını, rip akıntısının tanınması ve doğru davranışla hayatta kalmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, yaz mevsimiyle birlikte artan boğulma vakalarına karşı rip akıntılarına dikkat çekti. Özellikle Karadeniz kıyılarında etkili olan bu akıntıların ciddi tehlikeler barındırdığını belirten Uzun, “Yüzme bilmek tek başına yeterli değil. Rip akıntısını tanımak ve nasıl hareket edileceğini bilmek hayati önem taşıyor” dedi.

Rip Akıntısı Nedir?

Rip akıntıları, dalgaların kıyıya taşıdığı suyun geri çekilmesiyle oluşan güçlü ve dar su akıntılarıdır. Genellikle kumsal kıyılarında, su altındaki sığ kum setlerinin açıldığı alanlarda meydana gelir. Prof. Dr. Uzun, halk arasında “kum çekmesi” olarak bilinen bu olgunun aslında bir su akıntısı olduğunu vurguluyor.

“Bu akıntılar birkaç 10 ila birkaç 100 metre sonra sona erer. Panik yapılmazsa ve kişi su üstünde kalıp yanlara yüzerse kurtulma şansı çok yüksek.”

Panik Değil, Bilinç Hayat Kurtarır

Rip akıntısına kapılan kişilerin en sık yaptığı hata, kıyıya doğru yüzmeye çalışarak enerjilerini tüketmeleri. Uzun, iyi yüzücülerin bile bu akıntı karşısında zorlandığını belirtiyor ve şu uyarıda bulunuyor:

“Yanlara doğru, yani akıntının yönüne dik şekilde yüzmek genellikle yeterlidir. Bu bilgi basit ama hayat kurtarır.”

Yüzme Eğitimi Şart, Bilinçli Davranış Hayat Kurtarır

Türkiye'nin 8.333 kilometrelik kıyı şeridi olmasına rağmen yüzme bilen birey sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uzun, yüzme eğitiminin ilkokuldan itibaren sistemli şekilde verilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, denize girerken mutlaka birinin karada beklemesi, yardım çağırabilecek bir kişinin olması gerektiğini belirten Uzun, “Bu küçük tedbirler büyük hayatlar kurtarır” dedi.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *