usd
39,3700
eur
45,6193
gbp
53,5748
gram-altin
4.283,58
ceyrek-altin
7.003,65
cumhuriyet-altini
29.151,00
btc-USD
108.642,80
btc-turk-lirasi
4.280.440
ethereum-USD
2.650,94
Samsun Haber Samsun Haber OMÜ'den akademik araştırma: Yapay zeka ve yaş ilişkisi

OMÜ'den akademik araştırma: Yapay zeka ve yaş ilişkisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) yürütülen kapsamlı bir araştırma, yapay zekâ (YZ) temelli eğitime yönelik bakış açılarının yaş gruplarına göre değiştiğini ortaya koydu. 540 üniversite öğrencisiyle yapılan çalışmada, genç yaş grubunun YZ’ye umutla baktığı, daha büyük yaş grubundaki bireylerde ise etik ve yalnızlık kaygılarının ön plana çıktığı belirlendi.

Araştırma, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercümend Ersanlı ve ekibi tarafından yürütüldü. GPT-4 destekli analiz, Monte Carlo simülasyonu ve karar ağacı modellemesi gibi ileri analiz tekniklerinin kullanıldığı çalışmada, 21 yaş altındaki öğrencilerin yüzde 75’inin yapay zekâ araçlarını düzenli olarak kullandığı ve bu grubun genel duygu skorlarının pozitif olduğu tespit edildi.

Yaş Büyüdükçe Kaygılar Artıyor

25 yaş ve üzeri öğrencilerde ise yapay zekânın eğitimde kullanımı konusunda daha fazla etik ve sosyal kaygı göze çarptı. Bu grupta, bireysel başarıya katkısı kabul edilse de sosyalleşme kaybı ve insan temasının azalması gibi endişeler ağır bastı.

Ersanlı: “Denge Kurulmalı”

Prof. Dr. Ersanlı, araştırma sonuçlarını değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:
“Yapay zekâ eğitimde erişimi artırıyor fakat aynı zamanda sosyal bağları zayıflatabilir. Bu nedenle hibrit eğitim modelleri, etik şeffaflık ve sosyo-duygusal destekler büyük önem taşıyor.”

Öneriler: Pedagoji, Duygusal Destek ve Etik Düzenleme

Araştırma sonucunda üniversitelerde “Yapay Zekâ Pedagojisi” başlığıyla derslerin eklenmesi, eğitmenlerin öğrencilerin duygusal ihtiyaçlarına yanıt verecek yaklaşımlar geliştirmesi ve politika yapıcıların YZ kullanımına yönelik etik düzenlemeleri hızlandırması gerektiği önerildi.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *