Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim toplantısında, “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması” Projesi kapsamında çiftçilere toprak sağlığı hakkında bilgiler verildi.

Toplantıda konuşan İl Müdürü İbrahim Sağlam, iklim değişikliği, erozyon ve yanlış sulama yöntemlerinin toprağı olumsuz etkilediğini belirterek, çölleşmenin önüne geçmek için doğru uygulamaların şart olduğunu söyledi.

“Toprağa Organik Yaklaşmalıyız”

Toprağın canlı bir varlık olduğunu ve verimliliğin devamı için doğal yollarla beslenmesi gerektiğini söyleyen Sağlam, kimyasal gübre ve ilaç kullanımının azaltılması gerektiğini vurguladı:

“Toprağı, havayı ve suyu korumak tarımsal üretimin temelidir. Organik maddelerle toprağı beslemeli, bilinçli üretimle sürdürülebilir tarımı sağlamalıyız.”

Proje kapsamında Bafra, Çarşamba, Terme, Kavak ve Havza ilçelerinde belirlenen 11 üreticiye toplam 740 litre sıvı hümik asit (TKİ-Hümas) dağıtıldı. Bu uygulama, 109 dekarlık alanda ceviz, aronya, kenevir, kivi, buğday, çeltik, soya ve şeker pancarı gibi ürünlerde kullanılacak.Eğitim programının uygulamalı bölümü, Havza’nın Küflek Mahallesi’nde yapıldı. Mustafa Kara adlı çiftçiye ait şeker pancarı tarlasında 10 dekarlık alana TKİ-Hümas uygulaması yapılarak organik düzenleyicilerin etkisi gösterildi.

Hedef: Toprak Sağlığını Korumak ve Verimliliği Artırmak

Projenin temel amacı, çiftçilerin organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönlendirilmesi. Müdürlük, organik toprak düzenleyici kullanımı ile verimliliğin artırılacağını ve toprak sağlığının uzun vadede korunacağını ifade etti.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Kaynak: İHA