Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Samsun Kitap Fuarı, bu kez canlı heykel performanslarına ev sahipliği yaptı. Pat Atölye Performans ekibinin Frida Kahlo, Fatma Çavuş, balıkçı, deniz fenercisi ve yazar gibi karakterleri canlandırdığı gösteri, fuar ziyaretçilerinden ilgi gördü. Hareketsiz durarak heykel görünümü oluşturan sanatçılarla fotoğraf çektiren ziyaretçiler, canlandırılan karakterler hakkında da bilgi aldı.

ÇOCUKLAR CANLI HEYKELLERE HAYRAN KALDI

Pat Atölye Performans ekibinin kurucusu ve genel sanat yönetmeni 44 yaşındaki Esin Aslan, canlı heykel sanatına duyduğu heyecanı aynı ilgiyi paylaşan arkadaşlarıyla sahneye taşıdığını söyledi. Samsun’a ilk kez bu gösteriyle geldiklerini belirten Aslan, çocukların karşılarında canlı heykelleri görünce şaşırdıklarını ifade ederek, şu sözlerle ifade etti:

Çocuklar geldiklerinde sadece kitapla karşılaşacaklarını sanıyorlar ama karşılarında bizi görünce çok büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Herkes dokunmak, fotoğraf çektirmek istiyordu. Canlandırdığımız karakterlerin kim olduğunu kendi aralarında konuşuyorlardı. Bu bizim için çok keyifliydi.

KARADENİZ KÜLTÜRÜ İLE KİTAPLAR BULUŞTU

Gösteride Karadeniz’in kültürel değerlerini kitaplarla bir araya getirmeyi amaçladıklarını anlatan Aslan, Frida Kahlo karakterinin yanı sıra yazarların renkli dünyasını temsil eden bir canlı heykelin de yer aldığını belirtti. Tarihi Fatma Çavuş’u canlandırarak çocukların kendi tarihlerindeki önemli isimleri tanımasını istediklerini dile getiren Aslan, balıkçı ve deniz fenercisi karakterleriyle de bölgenin kültürel özelliklerini yansıttıklarını söyledi.

Aslan, balıkçı karakterinin mesajını, “Balıkçımız ağlarından balık değil, bilgi, sanat ve kitap çekiyor. Ağlarımızın ucunda kitaplar var” sözleriyle anlattı. Deniz fenercisi karakterinin ise yol gösterici bir ışığı temsil ettiğini belirtti.

CANLI HEYKELLER 45 DAKİKADA HAZIRLANIYOR

Gösteride Meksikalı ressam Frida Kahlo’yu canlandıran 40 yaşındaki Özlet Ezgi Çelebi, hazırlık süresinin makyaj, kostüm ve karaktere göre değiştiğini söyledi. Frida Kahlo’nun sanat tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çelebi, şu sözleri kaydetti:

Samsun’da yangında evdeki tüm eşyalar kül oldu
Samsun’da yangında evdeki tüm eşyalar kül oldu
İçeriği Görüntüle

Frida Kahlo, dünyaca ünlü bir Meksikalı ressam. Birçok filme ve sanatsal alana konu olmuş bir isim. Hazırlanma sürelerimiz makyaja, kostüme ve karaktere göre değişiyor. Bazen yarım saat, bazen 45 dakika sürüyor.

“KİTAPLARA ULAŞMANIN KIYMETİNİ ANLATIYOR”

Fuarı ziyaret eden Fatmanur Sekmen de canlı heykel gösterisini beğendiğini belirterek etkinliğin gençler için önemli olduğunu söyledi. Balıkçı karakterinin kitapları denizden çıkarma fikrinden etkilendiğini dile getiren Sekmen, “Böyle bir etkinliğin olması gençler için gerçekten çok güzel. Bu heykeli çok beğendim. Kitapları denizden çıkarıyor. Kitaplara ulaşmanın zor olduğunu, aynı zamanda bizim için çok kıymetli olduğunu anlatıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA