Çarşamba'ya bağlı Turgutlu Mahallesi Mezarlığı içerisinde yer alan caminin yapılış tarihi net olarak bilinmezken, mahalle halkı yapının yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip olduğunu ifade ediyor. Uzun yıllardır herhangi bir bakım ve onarım görmeyen caminin ahşap bölümlerinde ciddi deformasyonlar oluştuğu gözlemleniyor.
Mahalle sakinleri, 2018 yılında caminin onarılması için Anıtlar Kurulu'na tadilat talebinde bulunduklarını ancak bu girişimden olumlu sonuç alamadıklarını dile getirdi. İlgisizlik nedeniyle kullanılamaz hale gelen cami, zamanla harabeye döndü.

GEÇMİŞTE ÖNEMLİ BİR İBADET MERKEZİYDİ

Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Yunus Türk, caminin geçmişte önemli bir ibadet merkezi olduğunu söyleyerek, "Bu cami çok eskidir. Biz çocukken bile burada namaz kılardık. Abdest alır, ibadetimizi yapardık. O dönem caminin çevresinde çok eski ağaçlar vardı. Sonradan hepsi kesildi, yeni camiler yapıldı. Böyle olunca burası sahipsiz kaldı. Oysa güzel bir şekilde tamir edilirse yine kullanılır" ifadelerini kullandı.


Geçmişte çevrede bulunan 5 köy tarafından ortak olarak kullanılan caminin, bölgede yeni camilerin yapılmasının ardından kullanım dışı kaldığı öğrenildi. Çürümeye terk edilen tarihi yapı, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.


Tarihi ve kültürel miras niteliği taşıyan caminin bu durumunun kendilerini üzdüğünü ifade eden mahalle halkı, yetkililere çağrıda bulunarak caminin bir an önce restore edilmesini ve yeniden ibadete açılmasını talep etti.

Uzman uyardı: Kapalı oyun alanlarına dikkat
Uzman uyardı: Kapalı oyun alanlarına dikkat
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA