Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuyan hava ve artan yağışlar, kışlık ayakkabıların bakım ve onarım ihtiyacını artırdı. Spor ayakkabılar rafa kalkarken, vatandaşlar bot ve kışlık ayakkabılarını tamir ettirmek için ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttu. Samsun’daki ayakkabı tamircileri artan iş yoğunluğundan memnun ancak çırak bulamamaktan dertli.

Yaklaşık 50 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Ahmet Özsüleyman, son haftalarda işlerinde gözle görülür bir artış yaşandığını söyledi. Özsüleyman, “Ayakkabı tamir işlerimiz şu anda çok iyi. Havaların soğuk olması ve yağışlardan dolayı tamire talep var. Kışın, yağmurlu ve karlı havalarda işlerimiz daha da yoğun olur. Şu anda bot ve kışlık ayakkabılar geliyor. En çok alt değişimi, kavlama ve dikiş işlemleri yapıyoruz. İnsanlar ayakkabılar su çekmesin diye önlem alıyor. Özellikle fabrikasyon ayakkabılarda bu sorun daha fazla. Eski işçilik kalmadı,” dedi.

Tamir ücretleriyle ilgili de bilgi veren usta, “Taban alt dikişi 150 TL, komple taban değişimi 600 TL, ufak tefek işlemler ise 50-150 TL arasında değişiyor. Yeni botlar 5 bin TL’den başlıyor, bu nedenle tamir çok daha ekonomik oluyor,” ifadelerini kullandı.

“Zanaat Öcü Gibi Görülüyor”

Ahmet Özsüleyman’ın en büyük sıkıntısı ise mesleğe çırak yetişmemesi. Gençlerin zanaata mesafeli durduğunu dile getiren Özsüleyman, “İnsanlar çocuklarını sanata yönlendirmiyor. Zanaatı öcü gibi gören veliler, çocuk okusun ama boş gezsin istiyor. Halbuki zanaatkar aç kalmaz. 50 yıllık ustayım, işimi severek yapıyorum. Son çırak çalıştırdığımın üzerinden 10 yıl geçti. Bir çırak bu meslekte 3 yılda usta olur ama önce öğrenmeye niyeti olacak. Para sonra gelir,” diye konuştu.

Samsun genelinde birçok ayakkabı tamircisi benzer durumu yaşıyor. Havanın soğumasıyla birlikte işlerde artış gözlenirken, geleceğe dair en büyük kaygı mesleğin devamlılığını sağlayacak gençlerin yetişmemesi.

Samsun'da yangın paniği!
Samsun'da yangın paniği!
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA