"KENEVİRİ LABORATUVARA TAŞIMALIYIZ"
Çalıştayın açılışında konuşan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Türkiye'nin kenevir üretimi ve işlenmesi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Aytaç, şu ifadeleri kullandı:
"Asıl başarı, bu bitkiyi tarladan alıp laboratuvarlara taşımak ve oradan da yüksek katma değerli nihai ürünlere dönüştürebilmektir. Bürokrasinin, akademinin, yatırımcıların ve üreticilerin uyum içinde çalışması bu potansiyeli küresel bir güce dönüştürecektir."
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise kenevirin nisan ayında alınan kararla temsil ürünü olarak belirlendiğini hatırlatarak; markalaşma, pazar analizi, teknik ve mali desteklerle değer zincirini güçlendireceklerini ifade etti. dicle, keneviri yalnızca bir tarım politikası olarak değil; kırsal kalkınma, medikal teknoloji ve sanayi dönüşümü eksenlerinde çok boyutlu bir hamle olarak gördüklerini belirtti.
MİLYARLARCA DOLARLIK KÜRESEL PAZAR VE YERLİ ÇEŞİTLER
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, kenevire dayalı ürünlerin küresel pazarda milyarlarca dolarlık bir hacme ulaştığına dikkat çekti. Kenevirin tarımdan otomotive, tekstilden sağlığa kadar çok geniş bir kullanım alanı olduğunu belirten Rektör Aydın, OMÜ bünyesinde yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde Türkiye'nin ilk yerli endüstriyel kenevir çeşitleri olan "Narlı" ve "Vezir"in geliştirildiğini anımsattı. Aydın ayrıca, tıbbi kenevirin uyku bozukluklarından kansere kadar pek çok sağlık alanında destekleyici potansiyeline yönelik bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
MEVZUAT ALTYAPISI TAMAMLANIYOR
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, tıbbi kenevirin dünya genelinde her yıl yaklaşık yüzde 25'lik bir ivmeyle büyüdüğünü ifade etti. Türkiye'de bu alanın güvenli ve kaliteli şekilde yönetilmesi için yasal altyapının kurulduğunu belirten Ayar, şu bilgileri paylaştı:
"Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı ve Meclisimizin onayladığı kanunu hayata geçirdik. Şu anda da bu kanunun ikincil mevzuatını yayımlamaya devam ediyoruz. Kenevir, vücuttaki endokanabinoid sistemi üzerinden etki göstererek ağrı yönetimi, öğrenme süreçleri ve sindirim sistemi gibi alanlarda önemli avantajlar sunuyor ve büyük umut vadediyor."
Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar ve MEDİKÜM Başkanı Ahmet Alp Doğru'nun da katıldığı çalıştay, kenevir odaklı sanayinin yeniden harekete geçirilmesi hedefiyle oturumlar halinde devam etti.








