Samsun’da salatalık serasında kenevir yetiştiren şüpheli yakalandı
Samsun’da salatalık serasında kenevir yetiştiren şüpheli yakalandı
İçeriği Görüntüle
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Anadoludakiler: 81 İl 81 Ürün Programı” çerçevesinde Samsun’un marka ürünü netlik kazandı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu kararıyla, kenevir kentin temsil ürünü olarak seçildi. Kararın ardından kenevirin üretiminden sanayiye dönüşüm süreçlerini güçlendirmek amacıyla OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ev sahipliğinde, OKA, OMÜ TTO ve MEDİKÜM iş birliğiyle Samsun OMTEL Otel’de “Tıbbi Kenevir ve Değer Zinciri Çalıştayı” düzenlendi.

Samsun Gazete Arena (74)

"KENEVİRİ LABORATUVARA TAŞIMALIYIZ"

Çalıştayın açılışında konuşan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Türkiye'nin kenevir üretimi ve işlenmesi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Aytaç, şu ifadeleri kullandı:

"Asıl başarı, bu bitkiyi tarladan alıp laboratuvarlara taşımak ve oradan da yüksek katma değerli nihai ürünlere dönüştürebilmektir. Bürokrasinin, akademinin, yatırımcıların ve üreticilerin uyum içinde çalışması bu potansiyeli küresel bir güce dönüştürecektir."

OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise kenevirin nisan ayında alınan kararla temsil ürünü olarak belirlendiğini hatırlatarak; markalaşma, pazar analizi, teknik ve mali desteklerle değer zincirini güçlendireceklerini ifade etti. dicle, keneviri yalnızca bir tarım politikası olarak değil; kırsal kalkınma, medikal teknoloji ve sanayi dönüşümü eksenlerinde çok boyutlu bir hamle olarak gördüklerini belirtti.

Samsun Gazete Arena (75)

MİLYARLARCA DOLARLIK KÜRESEL PAZAR VE YERLİ ÇEŞİTLER

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, kenevire dayalı ürünlerin küresel pazarda milyarlarca dolarlık bir hacme ulaştığına dikkat çekti. Kenevirin tarımdan otomotive, tekstilden sağlığa kadar çok geniş bir kullanım alanı olduğunu belirten Rektör Aydın, OMÜ bünyesinde yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde Türkiye'nin ilk yerli endüstriyel kenevir çeşitleri olan "Narlı" ve "Vezir"in geliştirildiğini anımsattı. Aydın ayrıca, tıbbi kenevirin uyku bozukluklarından kansere kadar pek çok sağlık alanında destekleyici potansiyeline yönelik bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

A W729311 01

MEVZUAT ALTYAPISI TAMAMLANIYOR

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, tıbbi kenevirin dünya genelinde her yıl yaklaşık yüzde 25'lik bir ivmeyle büyüdüğünü ifade etti. Türkiye'de bu alanın güvenli ve kaliteli şekilde yönetilmesi için yasal altyapının kurulduğunu belirten Ayar, şu bilgileri paylaştı:

"Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı ve Meclisimizin onayladığı kanunu hayata geçirdik. Şu anda da bu kanunun ikincil mevzuatını yayımlamaya devam ediyoruz. Kenevir, vücuttaki endokanabinoid sistemi üzerinden etki göstererek ağrı yönetimi, öğrenme süreçleri ve sindirim sistemi gibi alanlarda önemli avantajlar sunuyor ve büyük umut vadediyor."

Samsun Valisi Orhan Tavlı'dan YKS öncesi sessizlik çağrısı
Samsun Valisi Orhan Tavlı'dan YKS öncesi sessizlik çağrısı
İçeriği Görüntüle

Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar ve MEDİKÜM Başkanı Ahmet Alp Doğru'nun da katıldığı çalıştay, kenevir odaklı sanayinin yeniden harekete geçirilmesi hedefiyle oturumlar halinde devam etti.

Kaynak: İHA