Samsun’da, Türk Tarih Kurumu tarafından Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla üniversite kütüphanelerinde oluşturulan “Türk Tarih Kurumu 100. Yıl Kitaplığı”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle açıldı. TTK yayınlarından oluşan yaklaşık bin 600 eserlik koleksiyonun açılışına Samsun protokolü ile üniversite yöneticileri katıldı. Programda konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ile TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, tarih ve dilin milli kimlik açısından önemine dikkat çekerek, kitaplığın akademik çalışmalara katkı sağlayacağını ifade etti.
Yaklaşık bin 600 eserlik özel koleksiyon açıldı
Türk Tarih Kurumu yayınlarından oluşan yaklaşık bin 600 eserlik özel koleksiyonun açılış töreni, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde düzenlenen törene Samsun Vali Yardımcısı ve Atakum Kaymakamı Murat Bulacak, TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Turgut Türkmen ve OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın katılım gösterdi. Protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek özel kitaplığı öğrencilerin ve akademisyenlerin kullanımına açtı.
Dil ve tarih benliğimizin en önemli unsurlarındandır
Açılış töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Türk Tarih Kurumunun bilimsel ve kültürel miras açısından kritik çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Dil ve tarihin milli benlik oluşumundaki rolüne değinen Rektör Aydın, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk de kendi şahsi mirasını hem Türk Tarih Kurumuna hem de Türk Dil Kurumuna bağışlayarak bu konunun önemine dikkat çekmiştir. Dil ve tarih benliğimizin en önemli unsurlarındandır" dedi. Aydın, bağışlanan kıymetli eserlerin öğrencilerin, akademisyenlerin ve şehir halkının akademik çalışmalarına önemli katkılar sunacağını da sözlerine ekledi.
Hedef Türkiye’deki tüm üniversitelerde kitaplık oluşturmak
TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ise yaptığı konuşmada, kurumun Atatürk tarafından bizzat kurulduğunu ve faaliyetlerinin sürekliliği için Atatürk'ün mirasını kuruma bağışladığını hatırlattı. Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle kitaba ve kütüphanelere vurgu yapmayı amaçladıklarını ifade eden Özgen, "Üniversitelerimizden ve özellikle öğrencilerimizden gördüğümüz ilgi bizleri son derece mutlu etti. Önümüzdeki süreçte Türkiye’deki tüm üniversitelerin merkez kütüphanelerinde Türk Tarih Kurumu yayınlarının yer alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyerek gelecek hedeflerini paylaştı.




