Kiracı ve ev sahipleri arasındaki depozito tartışmalarına Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar geldi. Yüksek Mahkeme, uzun yıllar önce ödenen depozito tutarlarının iadesinde artık “güncel kira bedeli” esas alınacağını hükme bağladı.
EMSAL KARAR TARTIŞMALARI BİTİRDİ
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararla birlikte, kiracının evden çıkarken alacağı depozito tutarının eski sözleşme bedeli üzerinden değil, kira ilişkisinin sona erdiği tarihteki güncel değer üzerinden hesaplanması gerektiği belirtildi.
Kararın, özellikle uzun süreli kiralamalarda yaşanan değer kaybı sorununa çözüm getirmesi bekleniyor.

1993’TEN GELEN DAVA EMSAL OLDU
Kararın temelini oluşturan dava 1993 yılına dayanıyor. O dönem düşük bir tutarla verilen depozitonun, yıllar sonra güncel kira üzerinden hesaplanması talebi mahkemeye taşındı ve Yargıtay bu talebi kabul etti.
YENİ HESAPLAMA YÖNTEMİ
Karara göre depozito iadesinde önce kira-depozito oranı belirlenecek, ardından bu oran sözleşmenin sona erdiği tarihteki kira bedeline uygulanacak. Böylece depozitonun enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Uzmanlar, kararın hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtiyor.




