Samsun’da 45 yaşındaki İlknur Arslan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü’nde, 30 erkek öğrenci arasında tek kadın olarak dikkat çekiyor. Bir çocuk annesi olan Arslan, kadınların bu teknik alanda daha fazla yer almasını istiyor.
Çocukluktan Gelen Tutku: Kalıpçılık
Kalıpçılığa olan ilgisi çocukluk yıllarına dayanan Arslan, “Çocukluğumdan beri merakım olan bir bölümdü. Bir arkadaşım aracılığıyla bu alanda eğitim alma fırsatı buldum. Teknik çizim, bilgisayarlı destek çizim ve malzeme teknolojisi gibi dersler alıyoruz. Atölyede uygulamalı eğitimlerimiz de oluyor. Hem teorik hem pratik anlamda kalıpçılık bilgilerini burada öğreniyoruz” dedi.

Tek Kadın Olmanın Zorlukları ve Destek
Sınıftaki tek kadın olmanın başlarda tedirginlik yarattığını belirten Arslan, “Tek kadın olmak önce korkuttu ama hocalarımız ve arkadaşlarım destek oluyor. Zor ama genç kadınların bu bölüme cesaretle gelmelerini öneriyorum. Kadınlar bunu başarabilir” diye konuştu.

Oğluna Rol Model Olmak İçin Üniversiteye Başladı
Arslan, 17 yaşında üniversite sınavına hazırlanan oğluna rol model olmak için üniversiteye başladığını da dile getirdi: “Oğlum küçük yaştan beri mühendis olmak istiyor. Onun karşılaşacağı zorlukları düşündüğüm için ona örnek olmak adına ben de üniversiteye başladım. Şimdi o benim rol modelim.”

Zor Ama İmkânsız Değil
Kalıpçılığın emek isteyen, teknik bilgi gerektiren bir meslek olduğunu vurgulayan Arslan, “Matematik ve teknik çizim alanları zorlayıcı, ancak azimle üstesinden gelinebilir. Mezun olduktan sonra kendimi geliştirmeyi ve oğlumla birlikte çalışma hayalim var” dedi.





