Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrikte uygulanan kademeli tarifeyi doğal gazda da hayata geçirmeye hazırlanıyor. Nisan ayı itibarıyla başlayacak uygulama kapsamında, doğal gaz faturaları tüketim esaslı olarak düzenlenecek. Böylece tüketim miktarına göre farklı tarifeler uygulanacak.
Destekler tüketime göre belirlenecek
Yeni modelde, gelir seviyesi yüksek hanelerin destek kapsamı dışında bırakılması hedefleniyor. Bu kapsamda, tüketim miktarı esas alınarak destek mekanizması yeniden şekillendirilecek. Türkiye genelinde 21,8 milyon doğal gaz abonesi bulunurken, yaklaşık 2,8 milyon abonenin bu düzenlemeden etkileneceği, 19 milyon abonenin ise destek almaya devam edeceği belirtiliyor.
İl bazlı tüketim ortalama sistemi
Uygulamada illere göre farklı kademeler belirlenecek. Yıllık değil, aylık tüketim ortalamaları esas alınacak. Örneğin Ankara veya İstanbul’da kış aylarında ortalama tüketimin 200 metreküp olması durumunda, bunun yüzde 75 fazlası olan 350 metreküp ve üzeri tüketim yapan aboneler destek kapsamı dışında kalacak. Yaz aylarında ise ortalama tüketim değerine göre farklı sınırlar uygulanacak.
Mevcut destek sistemi devam ediyor
Mevcut sistemde doğal gaz faturalarının yaklaşık yüzde 45’i devlet tarafından karşılanıyor. Bin liralık bir faturanın 450 lirası Hazine tarafından ödenirken, vatandaşlara 550 lira olarak yansıtılıyor.






