usd
39,5851
eur
45,6681
gbp
53,6762
gram-altin
4.328,32
ceyrek-altin
7.076,80
cumhuriyet-altini
29.500,00
btc-USD
105.623,08
btc-turk-lirasi
4.170.386
ethereum-USD
2.547,66
Samsun Haber Dünya Suyu az kullanın çağrısı yaptılar

Suyu az kullanın çağrısı yaptılar

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC ve Türkiye’nin su paylaşımı teklifini “Türk suyuna muhtaç olmayız” diyerek reddetmişti. Ancak yaz öncesi büyük su krizi yaşayan Rumlar, halkına tasarruf çağrısında bulunmak zorunda kaldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC ve Türkiye'nin deniz altından uzanan boru hattıyla gelen Anadolu suyunu paylaşma teklifini yıllardır geri çeviriyor. “Türk suyuna muhtaç olmayız” söylemiyle bu iş birliğini reddeden Rum yönetimi, şimdi kuraklıkla mücadelede Avrupa'nın en kötü durumdaki ülkelerinden biri haline geldi.

AB Raporu: Kuraklıkta Zirvedeler

Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan “Avrupa’nın Susuzluk Riski ve Çözüm Yolları” başlıklı raporda, Kıbrıs Rum Yönetimi yüzde 71'lik kuraklık oranıyla Avrupa Birliği içinde ilk sıraya yerleşti. Raporda, yüzde 40'lık oran bile tehlike sınırı olarak kabul edilirken, Rumların mevcut durumu için “acil önlem alınmazsa ciddi su sıkıntısı kaçınılmaz” uyarısı yapıldı.

Rumlara Çağrı: "Muslukları Kapatın"

Yaz mevsimi yaklaşırken su krizi büyüyor. Kıbrıs Rum Yönetimi, halkına "Acil önlem alın, susuz yaz geliyor" mesajları içeren kamu spotları yayınlamaya başladı. “Muslukları kapatın, hiçbir şey yokmuş gibi davranmayın” çağrıları, ülkede su tüketimini kısmaya yönelik farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Su Kaçakları Yüzde 40’ı Aşıyor

Su krizinin arkasındaki en büyük nedenlerden biri de altyapı sorunları. Avrupa'nın en fazla su israfı yapan ülkelerinden biri olan Kıbrıs Rum Yönetimi, eskiyen ve yıllardır yenilenmeyen boru hatları yüzünden taşıdığı suyun yüzde 40’ını kaybediyor. Uzmanlara göre bu altyapının tamamen yenilenmesi yıllar sürebilir.

Türk Suyuna “Hayır” Dediler

Türkiye’den KKTC’ye uzanan ve dünyada eşi benzeri olmayan deniz altı askılı boru sistemiyle gelen içme suyu, Girne üzerinden KKTC genelinde kullanılıyor. KKTC ve Türkiye, bu suyun ortak kullanımını içeren iş birliği teklifini Rumlara da sundu. Ancak Rum Yönetimi, “Türk suyuna muhtaç kalırız” gerekçesiyle teklifi reddetti.

KAYNAK: cnnturk.com
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *