Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki ortaöğretim kurumları tercih süreci bugün itibarıyla başladı. Öğrenciler tercih işlemlerini 14–24 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirecek.

Tercih İşlemleri e-Okul Üzerinden Yapılacak

LGS tercih işlemleri, e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) üzerinden yapılabiliyor. Öğrenciler ve veliler, sisteme giriş yaparak tercih ekranı üzerinden işlemlerini tamamlayabiliyor. Tercih yapacak adayların, öncelikle yerel yerleştirme ekranından işlem yapması gerekiyor.

LGS'ye Nasıl Hazırlanmalı ? | Kent Eğitim Kurumları

Kaç Tercih Hakkı Var?

Yerel yerleştirme kapsamında öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Bu tercihlerin ilk 3’ü öğrencinin kayıt alanında yer alan okullardan seçilmek zorunda olacak. Aynı okul türünden (örneğin sadece Anadolu Lisesi) en fazla 3 tercih yapılabilecek.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullar için ise en fazla 10 tercih hakkı bulunuyor. Ayrıca, pansiyonlu okullar için en fazla 5 tercih yapılabilecek. Böylece toplamda 20 farklı okul tercihi yapılabilecek.

Tercih Ekranındaki Renkler Ne Anlama Geliyor?

Tercih ekranında öğrencilerin yerleşim adresine göre okullar üç farklı renkle kodlanacak:

  • Yeşil renk: Kayıt alanında yer alan okullar
  • Mavi renk: Komşu kayıt alanındaki okullar
  • Kırmızı renk: Diğer (il içi/il dışı) kayıt alanındaki okullar
  • Bu renk kodlamaları, öğrencilerin ikametgah adresine göre sistem tarafından otomatik belirleniyor.

Tercih Robotu ve Kılavuz Yayında

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, öğrencilere adım adım tercih işlemlerini açıklıyor. Ayrıca, MEB'in resmi LGS tercih robotu da öğrencilerin yüzdelik dilim ve puana göre okul sorgulaması yapmasına olanak sağlıyor.

Yerel Yerleştirme Olmadan Merkezi Tercih Yapılamıyor

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yerel yerleştirme tercihi yapmayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar için tercih yapamayacak. Bu nedenle sistem, merkezi tercih ekranına geçmeden önce yerel tercih yapılmasını zorunlu kılıyor.

Tercihler Ne Zaman Bitiyor?

LGS tercih süreci, 14 Temmuz Pazartesi günü başladı ve 24 Temmuz 2025 Cuma günü saat 17.00 itibarıyla sona erecek. Bu tarihten sonra sistem kapanacak ve tercihler üzerinde değişiklik yapılamayacak.

Kaynak: ŞİLA KURUMAHMUTOĞLU