Yaklaşık 4 milyon kamu görevlisi ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifi belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, teklifin ayrıntılarını şu şekilde açıkladı:

  • 2026 yılı ilk 6 ay için yüzde 10, ikinci 6 ay için yüzde 6
  • 2027 yılı ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4

Bakan Işıkhan, bunun ilk teklif olduğunu belirterek, “Toplu sözleşme sürecimiz devam ediyor” dedi.

MEMUR-SEN’DEN SERT TEPKİ
Teklife en sert tepki Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’dan geldi. Yalçın, teklifi “memurun gerçekleriyle uyuşmayan, geçmiş kayıpları telafi etmeyen” bir öneri olarak değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu teklifte refah payı yok, taban aylık artışı yok, enflasyonun gerçekliği yok. Bu teklif akıl, vicdan ve adaletle bağdaşmıyor. 19 gün bu teklif için mi beklendi? Biz ortada pazarlık yapılacak bir teklif görmüyoruz. Yarın 81 ilde sahada olacağız.”

MEMUR-SEN’İN TALEPLERİ


Yetkili sendika Memur-Sen, 2026 yılı için 10 bin TL taban aylık zammı, yüzde 10 refah payı ve ilk 6 ay için yüzde 25 oransal zam talep etmişti. 2027 yılı için ise 7 bin 500 TL taban aylık zammı, ilk 6 ay için yüzde 20, ikinci 6 ay için yüzde 15 zam istenmişti.

Taraflar ağustos sonuna kadar uzlaşamazsa, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girecek. Heyetin vereceği karar kesin olacak ve toplu sözleşme hükmünde sayılacak.

Kaynak: Haber Merkezi