Gayrimenkul piyasasında şeffaflığı sağlamak ve kayıt dışı ticareti engellemek amacıyla başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin kapsamı genişletiliyor. 15 Şubat itibarıyla Türkiye genelinde uygulanacak yeni düzenleme ile mülk sahipleri, e-Devlet üzerinden doğrulama yapmadan ilan veremeyecek. Sektör temsilcileri, sistemin devreye girmesiyle birlikte yetkisiz ve mükerrer yaklaşık 200 bin ilanın platformlardan kaldırılacağını öngörüyor.

15 ŞUBAT'TAN İTİBAREN ZORUNLU

Geçtiğimiz yıl kiralık taşınmazlar için başlatılan EİDS uygulaması, artık satılık konut ve arsa ilanlarını da kapsayacak. 1 Şubat tarihinde üç pilot ilde başarıyla test edilen sistem, 15 Şubat’tan itibaren yurt genelinde tüm satılık gayrimenkul ilanlarında zorunlu olacak. Bu tarihten sonra mal sahipleri veya yetkilendirdikleri kişiler, sistem üzerinden doğrulama yapmadan internet portallarında ilan oluşturamayacak.

Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor
Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor
İçeriği Görüntüle

Türkiye'de sahibinden kiralık ya da satılık ev ilanı yasaklanıyor

200 BİN İLAN KALDIRILACAK

Uzmanlar, sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte dijital platformlardaki ilan sayılarında ciddi bir ayıklama yaşanacağını belirtiyor. Mevcut durumda yaklaşık 1 milyon satılık gayrimenkul ilanı bulunurken, yetkisiz ve gerçek dışı ilanların sistem dışı kalmasıyla ilan sayısında yüzde 20’ye varan bir düşüş öngörülüyor.

E DEVLET ÜZERİNDEN YETKİ

Yeni sistemle birlikte ilan verme süreci e-Devlet üzerinden yürütülecek. Mülk sahipleri, e-Devlet aracılığıyla Web Tapu sistemine giriş yaparak "Yetki İşlemleri" kısmından kendilerine, bir yakınlarına veya emlak danışmanlarına satış yetkisi tanımlayacak. Tanımlanan bu yetki belgeleri en fazla üç ay süreyle geçerli olacak ve yetkilendirme yapılmadan internet üzerinden ilan yayına alınamayacak.

Kaynak: ŞİLA KURUMAHMUTOĞLU