Türkiye’nin ulusal patent tescili verilerinde dördüncü sırada yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri neticesinde iki yeni patent daha aldı. Mühendislik Fakültesi bünyesinde geliştirilen projeler, endüstriyel hijyen ve hassas ölçüm teknolojileri alanlarında teknik çözümler sunuyor.

UNLU MAMUL TEPSİLERİNDE HİJYEN

OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Görkem Dengiz, "Unlu Mamul Tepsilerinin İçlerinde Gıda Varken Dış Kısımlarının Yıkanması İçin Makine" başlıklı buluşuyla patent aldı. Geliştirilen bu sistem, üretim hattı üzerinde içerisinde ürün bulunan tepsilerin dış yüzeylerini, gıdaya temas etmeden temizlemeyi hedefliyor. Endüstriyel gıda üretim süreçlerinde hijyen standartlarını artırmayı amaçlayan makine, tepsilerin iç kısmındaki gıdaya herhangi bir müdahalede bulunmadan dış kısımların yıkanmasına olanak tanıyor.

25 Şubat 2026 Samsun'da sahur saat kaçta?
25 Şubat 2026 Samsun'da sahur saat kaçta?
İçeriği Görüntüle

ELEKTRONİK CİHAZLAR İÇİN MİKRO İŞLEMCİ

Üniversitenin tescil alan ikinci çalışması ise Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim İnanç ile Özge Akpınar Saruhan tarafından geliştirilen "Mikroişlemci Tabanlı Elektrokromik Cihaz Parametre Ölçüm Cihazı" oldu. Bu sistem, açık kaynak kodlu bir mikroişlemci yardımıyla elektrokromik cihazların kontrolünü ve performans ölçümlerini gerçekleştiriyor.

Buluşun teknik detayları arasında şu ölçüm parametreleri yer alıyor:

  • Optik modülasyon verileri
  • Anahtarlama süreleri
  • Renklenme verimliliği
  • Çevrim ömrü ölçümleri

Söz konusu sistemin, elektrokromik malzemelerin araştırma, geliştirme ve test aşamalarında aktif olarak kullanılması planlanıyor. OMÜ, bu tescillerle birlikte Ar-Ge çalışmaları kapsamında yürütülen süreçlerin tescil aşamasını tamamlayarak teknoloji transferine hazır hale getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ