Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda 2025 yılı arpa ve buğday hasadı başladı. Sezonun ilk biçimi, Barışköy Mahallesi’nde üretici Bilal Arslan tarafından gerçekleştirildi. Arslan, buğdaydan önce arpa hasadının yapıldığını ve iki ürünün aynı anda biçilemediğini belirtti.
“Önce arpa hasadı yapılır, ardından yaklaşık 10 gün sonra buğdaya geçilir,” diyen Arslan, üretim sürecindeki zorluklara dikkat çekti.
Aynı arazide yıllardır münavebe yapılmadan tahıl ekilmesinin toprağı yorduğunu söyleyen Bilal Arslan, bu yıl verimde ciddi düşüş yaşandığını ifade etti. Geçmiş yıllarda dekardan 600-700 kilo ürün alırken bu sezon bu rakamın 400-500 kiloya kadar gerilediğini belirtti.

Sulama İmkânı Kısıtlı, Girdiler Yüksek
Bölgede sulama olanaklarının sınırlı olması da rekolteyi doğrudan etkiliyor. Arslan, sadece verim değil, üretim maliyetleri açısından da ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday için 13 TL, arpa için ise 11 TL fiyat açıkladığını hatırlatan Arslan, bu fiyatların hemen ardından gelen zamların üreticiyi çaresiz bıraktığını söyledi.
“Bir yandan fiyat açıklanıyor, öte yandan mazota 12 lira zam geliyor. Gübre fiyatları yüzde 50 arttı. Bu şartlarda üretici nasıl ayakta kalsın?” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Buğdaydan Önce Umutlarımızı Biçiyoruz”
Bilal Arslan, üreticilerin artan maliyetler karşısında her geçen yıl biraz daha umutsuz hale geldiğini söyledi. “Buğdaydan önce umutlarımızı biçiyoruz” sözleriyle duygularını ifade eden Arslan, yetkililerden üreticiye yönelik daha fazla destek verilmesini talep etti.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.





