Samsun’da, 2025-2026 akademik yılı öncesi barınma sorunu tekrar gündeme geldi! Geçtiğimiz hafta YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) başvurular hız kazandı. 1975 yılında kurulan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) eğitim gören 43.386 öğrencinin 35.666'sı diğer illerden geliyor. 2018’de kurulan Samsun Üniversitesi’nde (SAMÜ)e ise toplam 8 binin üzerinde öğrenci var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 22 bin öğrenci kapasiteli KYK yurduna yerleşemeyen binlerce öğrenci, barınma için özel pansiyon veya kiralık evlere yönelmek zorunda kalacak.

Toplam 43 bin 200 öğrencinin eğitim gördüğü OMÜ'de, barınma zorunluluğu bulunmayan yaklaşık 4 bin tezli yüksek lisans ve doktora öğrencisi bulunuyor. 7 bin 600 öğrenci ise Samsun'da ikamet ediyor. OMÜ'de, diğer illerden gelen 31 bin 600 öğrenci var.

PANSİYON CEP YAKIYOR
KYK yurtlarında 6-8 kişilik odaların aylık ücreti, iki öğün yemek dahil 670 TL’den başlıyor. Tek kişilik oda ücretleri ise neredeyse iki katı. Özel pansiyonlarda ise iki kişilik odada konaklama, yemekle birlikte aylık 12 bin TL’ye çıkıyor. Tek kişilik oda fiyatları ise 15 ile 25 bin TL arasında değişirken, pansiyonun bulunduğu lokasyon da etkili olunca fiyat yükseltiyor.

VAKIF YURTLARI UYGUN
Diğer taraftan Samsun’da vakıflara bağlı yurtlar da öğrencilere hizmet veriyor. Melesa, TÜGVA ve İhlas Vakfı bu kurumlardan sadece ikisi. İlde faaliyet gösteren İhlas Vakfı’na ait yurtta bir öğrencinin aylık konaklama ücreti 12 bin 700 TL. Ancak devlet desteğiyle bu tutarın 9 bin 700 TL’si geri ödeniyor ve barınma maliyeti öğrenciye aylık 3 bin TL olarak yansıyor. Öğrenciler, bir araya gelerek ortak ev kiralama yoluna başvuruyor. Kira ve faturanın tutarı, kişi sayısına bölündüğünde düşüyor. Ancak, bu sefer de yemek ücreti öğrenci için büyük yük oluşturuyor.

Kaynak: GAZETE ARENA