Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 20-28 Haziran tarihleri arasında devam eden Samsun Kültür Yolu Festivali, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında Samsun Müzesi'nde gerçekleştirilen Cam Atölyesi ile Kağıt (Bitkisel) Örücülüğü Atölyesi, ziyaretçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Cam sanatının incelikleri anlatıldı
Cam sanatçısı Aslıhan Turna, atölyede katılımcılara açık alevde cam şekillendirme tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Turna, cam çubukların yüksek ısıda eritilerek boncuk ve minyatür objelere dönüştürüldüğünü belirterek, bu sanatın yüzyıllardır devam eden özel bir zanaat olduğunu ifade etti. Katılımcılar, "mandrel" adı verilen çelik çubuklar üzerinde cam sarımı yaparak kendi cam boncuklarını oluşturma deneyimi yaşadı.
Geri dönüşümle sanata dönüşen kağıtlar
Festival kapsamında düzenlenen Kağıt (Bitkisel) Örücülüğü Atölyesi'nde ise geri dönüşüm malzemelerinin dekoratif ürünlere dönüştürülmesi anlatıldı. Bafra Mehmet Yıldız Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Gülten Efe, kağıt örücülüğünün son yıllarda özellikle kadınlar arasında yaygınlaştığını söyledi. Efe, geri dönüşümün ekonomik katkısına dikkat çekerek, "Bu ürünler hem ev dekorasyonunda kullanılabiliyor hem de satışa sunularak aile bütçesine katkı sağlıyor" dedi.
Samsun Kültür Yolu Festivali devam ediyor
Konserlerden sergilere, söyleşilerden atölye çalışmalarına kadar birçok etkinliğin yer aldığı Samsun Kültür Yolu Festivali, 28 Haziran'a kadar sanatseverleri ağırlamayı sürdürecek. Festival kapsamında gerçekleştirilen el sanatları atölyeleri ise geleneksel üretim tekniklerinin yeni nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.







