Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE), Karadeniz Bölgesi'ndeki incir türlerini tespit etmek ve genetik yapısını güvence altına almak amacıyla 2018 yılında Samsun, Ordu, Giresun, Kastamonu, Sinop ve Artvin illerinde tohum toplama çalışmaları gerçekleştirdi. Toplanan bu tohumlar Samsun'un Bafra ilçesinde tesis edilen özel incir bahçesine dikilerek meyve vermeye başladı. Koruma altına alınan genotiplerin ekonomik hayata kazandırılması yönünde yürütülen faaliyetler devam ediyor.

BAFRA'DA 16 FARKLI GENOTİP YETİŞTİRİLİYOR

Karadeniz Bölgesi'nin incir seleksiyonu amacıyla Bafra'da bir bahçe kurduklarını belirten Enstitü Müdürü İlyas Deligöz, bölgedeki yerel incirleri toplayarak muhafaza ettiklerini kaydetti.

İlyas Deligöz yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, "Bu yerel türlerin kaybolmasını önlemek ve bunlardan farklı seleksiyon amaçlarına göre çeşitlerini geliştirerek hem üreticilerimize hem de tüketicilerimize sunmayı hedefliyoruz. Bu amaçla burada birbirinden farklı 16 genotip bulunmaktadır. Bu genotipler Karadeniz Bölgesi'nde Samsun, Ordu, Giresun, Kastamonu, Sinop ve Artvin illerinden toplandı." dedi.

3 YENİ ÇEŞİT TESCİLLENECEK

Araştırmalar neticesinde gelecek ay içerisinde üç çeşidin tescile sunulacağını aktaran Deligöz, bunlardan birinin sofralık, birinin reçellik ve bir diğerinin ise hem sofralık hem de reçellik özellik taşıdığını bildirdi. Şubat ayında ise iki sofralık çeşidin daha tescile verileceğini ifade etti.

Havza'da dezavantajlı gençlere yönelik proje
Havza'da dezavantajlı gençlere yönelik proje
İçeriği Görüntüle

Tescil sürecinin ardından fidan üretimi ve üreticilere dağıtımına yönelik çalışmaların yapılacağını dile getiren İlyas Deligöz, şu açıklamalarda bulundu:

"Tescil edildikten sonra da artık fidanların üretimi, üreticilerimize dağıtımı ile ilgili çalışmaları yapmış olacağız. Bu tür çalışmalar önemli. Çünkü artık küresel ısınma ve iklim değişiklikleri bazı genotiplerin kaybolmasına yol açıyor. Biz sadece incir değil diğer meyve çeşitlerinde, bazı sebze tohumlarında da yine aynı şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz. Hem kaybolmasının önüne geçmek hem de üreticilerimize ve ekonomiye kazandırmak için çalışmalarımızı yapıyoruz."

Kaynak: AA