Ticaret Bakanlığı’nın laboratuvar analizleri sonucunda aldığı karar doğrultusunda, yüksek risk taşıyan oyuncak, ayakkabı ve saraciye ürünlerinin hızlı kargo ve posta yoluyla ülkeye girişi yasaklandı. 20 Ekim’de yürürlüğe giren düzenleme sonrası, tüketicilerin daha önce verdiği siparişlerin durumu da netlik kazandı.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yasak kararından önce yüklemesi yapılmış veya Türkiye gümrük bölgesine girmiş ürünler için işlemler eski usulde tamamlanabilecek. Ancak bu tarihten sonra sevk edilen ürünler, yalnızca detaylı beyan yöntemiyle gümrükten geçebilecek.

ÖNCEDEN SİPARİŞ EDİLEN ÜRÜNLERDE CEZAİ İŞLEM YAPILMAYACAK

Tüketiciler, yasak kapsamına giren ürünleri iade edebilecek, gümrüğe terk edebilecek ya da satıcıyla iletişime geçerek mahrecine iade talebinde bulunabilecek. Ürün belirtilen süre içinde serbest dolaşıma girmezse tasfiye süreci başlatılacak.

Bakanlık, yasaklı ürünleri daha önce sipariş eden tüketicilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağını açıkladı.

31 Aralık 2025 tatil mi? Yılbaşı hangi güne denk geliyor?
31 Aralık 2025 tatil mi? Yılbaşı hangi güne denk geliyor?
İçeriği Görüntüle

Öte yandan e-ticaret platformlarının, satışa sunulan ürünlere ait güvenlik bilgilerini sistemlerinde barındırma ve uygunsuz ürünleri 24 saat içinde kaldırma yükümlülüğü bulunuyor. Bu kurallara uymayan platformlara idari yaptırım uygulanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ