Asgari Ücret açlık sınırının altında kaldı!
Asgari Ücret açlık sınırının altında kaldı!
İçeriği Görüntüle

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılında market ve üretici fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, “2025’te markette takip edilen 41 ürünün 28’inde fiyat artışı, 13’ünde fiyat azalışı gerçekleşti. Fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide limon oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise markette beyaz lahana, üreticide sivri biber oldu” dedi.

MARKET FİYATLARINDA ARTIŞ VE DŞÜŞLERR

Bayraktar, geçen yıla göre markette fiyatı en fazla artan ürünün limon olduğunu belirterek, limonu sırasıyla elma, fındık ve Antep fıstığının izlediğini açıkladı. Market fiyatı en çok düşen ürünler ise beyaz lahana, marul, karnabahar ve kuru soğan oldu.

ÜRETİCİ FİYAT HAREKETLERİ

2025 yılında üreticide takip edilen 33 ürünün 16’sında fiyat artışı, 15’inde fiyat düşüşü ve 2’sinde değişim olmadığını ifade eden Bayraktar, limondaki fiyat artışının yüzde 343,4 ile zirvede olduğunu söyledi. Üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 58,8 ile sivri biber oldu.

ARALIK AYINDA ÜRETİCİ-MARKET FİYAT FARKI

Bayraktar, Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla havuçta görüldüğünü belirtti. Havuçta market fiyatı üretici fiyatının 4,2 katına ulaşırken, mandalina, kabak ve yeşil soğanda da ciddi farklar gözlendi. Aralıkta fiyatı en fazla artan ürün markette kabak, üreticide mandalina olurken, fiyatı en çok düşen ürün markette ayçiçek yağı, üreticide ise beyaz lahana oldu.

Üretici fiyatlarındaki değişimlerin nedenlerini açıklayan Bayraktar, seralarda güzlük sezonun sona ermesi ve baharlık sezon dikimlerinin başlamasının arzı etkilediğini söyledi. Bazı ürünlerde talep azlığı, bazı ürünlerde ise arz fazlalığı fiyatları düşürdü veya artırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ