Kurban Bayramı’nda geleneksel olarak artan kırmızı et tüketimi, özellikle kronik hastalığı olan bireyler için sağlık risklerini beraberinde getirebiliyor. Liv Hospital Samsun’dan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Tutal, “Kısa sürede yoğun miktarda et ve yağ tüketimi çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kan şekerinde yükselmelere yol açabilir. Ayrıca, tatlı tüketimindeki artış da kilo alımını hızlandırabilir” dedi.
“Tatlı Yerine Dondurma veya Meyve Tercih Edilmeli”
Diyabet hastalarının bayram ziyaretlerinde ikram edilen şerbetli tatlılardan uzak durması gerektiğini belirten Dr. Tutal, “Kan şekeri kontrolü açısından az şekerli dondurma, meyve, ayran, ev yapımı komposto veya bitki çayı gibi seçenekler tercih edilmelidir” diye konuştu.
“Ara Öğünler İhmal Edilmemeli”
Diyabetli bireyler için ara öğünlerin atlanmaması gerektiğini belirten Dr. Tutal, şu tavsiyelerde bulundu:
“Bayramda da düzenli kan şekeri takibi yapılmalı, doktorun önerdiği beslenme planına uyulmalı. Ara öğünler ihmal edilmemeli ve porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Böylece bayram dönemi sağlıkla geçirilebilir.”





