usd
39,3976
eur
45,6557
gbp
53,5363
gram-altin
4.324,33
ceyrek-altin
7.070,28
cumhuriyet-altini
29.314,00
btc-USD
106.768,66
btc-turk-lirasi
4.205.943
ethereum-USD
2.615,45
Samsun Haber Sağlık Dr. Dinççağ uyardı: E-sigara ve nargile, sigaradan daha zararlı

Dr. Dinççağ uyardı: E-sigara ve nargile, sigaradan daha zararlı

Dahiliye Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, e-sigara ve nargile kullanımının sigaradan daha tehlikeli olduğunu vurgulayarak özellikle gençleri hedef alan tütün taktiklerine karşı toplumsal farkındalık çağrısı yaptı.

Samsun’da görev yapan Dahiliye Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, gençler arasında hızla yayılan e-sigara ve nargile kullanımına dikkat çekerek, bu ürünlerin sigaradan daha zararlı olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında belirlediği temaya da atıfta bulunan Dr. Dinççağ, tütün şirketlerinin “cazip aromalar” ve “yanıltıcı ambalajlar”la gençleri hedef aldığını vurguladı.

Cazip Tatların Ardındaki Gizli Tehlike

Dr. Dinççağ, “Aromalarla zenginleştirilen e-sigara ve nargile gibi ürünler, tehlikeyi gizlemek amacı taşıyor. Bu ürünlerin zararsız olduğu algısı kesinlikle yanlış. E-sigara ve nargile, içerdikleri yoğun nikotin ve kimyasallar nedeniyle ciddi sağlık tehditleri barındırıyor” dedi.

Tütün üretiminin çevresel etkilerine de değinen Dr. Dinççağ, her yıl 600 bin ağacın kesildiğini, 84 milyon ton karbondioksit salındığını ve 22 milyon ton su tüketildiğini aktardı. Ayrıca, sigara izmaritlerinin doğaya verdiği zararların da ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

8 Milyon Kişi Her Yıl Sigara Yüzünden Hayatını Kaybediyor

Dünya genelinde yılda 8 milyon insanın sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini belirten Dr. Dinççağ, bu rakamın 7 milyonunun aktif içiciler, 1 milyonunun ise pasif içicilerden oluştuğunu söyledi. Ayrıca sigara içmeyenlerin, içenlere kıyasla ortalama 10 yıl daha uzun yaşadığına dikkat çekti.

Sigaranın yalnızca bireysel değil, toplumsal ekonomik kayıplara da neden olduğunu söyleyen Dr. Dinççağ, “Sigara tüketiminin dünya genelinde yol açtığı sağlık harcamaları ve iş gücü kaybı, yılda yaklaşık 1.4 trilyon dolar” dedi. Dr. Dinççağ, özellikle okul çağındaki çocuklarda e-sigara kullanımının arttığını ve bu ürünlerin çocuklar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. “E-sigara, sigarayı bırakmak için değil, yeni bağımlılık yaratmak için pazarlanıyor. Bu konuda acilen farkındalık oluşturmalıyız” dedi.



 

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *