Özellikle ormanlık alan gibi ağaçlık alanlarda sık rastlanan börtü böcek türlerinin en tehlikelisi belki de keneler. Tüm yaş grupları için tehlikeli olabilen ve ciddi sağlık sorunlara sebebiyet verebilen keneler yaz aylarının kabusu olmaya devam ediyor. Uzmanlardan alınan son uyarılara göre Türkiye’de yeni bir kene türü keşfedildi. 56.tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30'dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor. Yeni kene türünün uyarısı ile alarma geçen uzmanlar aman dikkat diyerek uyarıyor.

Yeni Bir Kene Türü Keşfedildi
Türkiye’de 56.tür olarak kayıtlara geçen "Haemaphysalis longicornis" adlı yeni kene türü oldukça tehlikeli duruyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye'de keşfedilen bu yeni "Haemaphysalis longicornis" adlı kene hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile Türkiye’deki kene çeşitleri üzerinde uzun süredir bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Keşfedilen yeni kene türü üzerinde de çalışmaların sürdüğünü dile getiren uzman bazı açıklamalarda bulundu.

Çin Menşeli Yeni Kene
Geçtiğimiz sene bir vatandaşın üzerinde bulduğu keneyi kendilerine getirdiğini dile getiren uzman, kene üzerinde çeşitli araştırmaların yapıldığını belirtti. Açıklamalarında bu yeni kene türünün büyük bir olasılıkla Çin menşeli olduğunu vurgulayan Dr, Keskin;
"Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli bir kene. Ülkemize yerleşmiş olduğunu düşünüyoruz. Haemaphysalis longicornis kene türüyle ilgili Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile yaptığımız çalışma, alanında saygın uluslararası bir dergi olan 'Experimental and Applied Acarology'de makale olarak yayımlandı." İfadelerini kullandı.

İstilacı Tür Türkiye’de
Yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar neticesinde kenenin 3-4 yıl önce Türkiye’ye geldiğini tahmin ettiklerini belirten Dr. Keskin bu kenenin istilacı bir tür olduğuna da dikkat çekti.
Ayrıca türün ülkemize yerleştiğini ve üremeye başladığını da belirten Dr. Keskin, "Bu türün Türkiye'ye 3-4 yıl önce geldiğini düşünüyorum. Sahada eylül ayından bu yana düzenli olarak aynı bölgeden örnekler topluyoruz. Bu süreçte kenenin larva, nimf (yetişkin forma benzeyen) ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da bu türün ülkemizde yerleştiğini ve üremeye başladığını gösteriyor." İfadelerini kullandı.

30’dan Fazla Hastalık Taşıyor
Asıl merak edilen konu hakkında da açıklamalarda bulunan ve bu yeni kene türüne karşı uyarılarda bulunan uzman "Bu kenenin, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip, 30'dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor. Şu anda popülasyonunu takip ediyoruz. Üniversitemizin ve rektörlüğümüzün desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında hem kenenin popülasyonunu izliyoruz hem de taşıyabileceği potansiyel patojenlerin varlığı ve yaygınlığı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmada Dr. Kandai Doi de yer alıyor. Çalışmaları birlikte sürdürüyoruz. Ülkemizdeki kene türü sayısı 56 oldu ancak bazı türlerin isimleri, yapılan moleküler çalışmalar sonucunda değişebilir. Bu çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz." Dedi.