usd
39,7257
eur
45,8826
gbp
53,5046
gram-altin
4.297,26
ceyrek-altin
7.026,02
cumhuriyet-altini
29.176,00
btc-USD
102.676,46
btc-turk-lirasi
4.082.244
ethereum-USD
2.275,80
Samsun Haber Sağlık Uzmanından obeziteye karşı 5 mücadele planı

Uzmanından obeziteye karşı 5 mücadele planı

Dünya genelinde hızla artan obezite vakaları, başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa neden oluyor.Konuya ilişkin, Diyetisyen Berna Ertuğ, obezitenin önlenmesinde bireysel bilinçlenmenin, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının ve disiplinli tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre, 18 yaş üstü bireylerin yüzde 43’ü fazla kilolu, yüzde 16’sı ise obez sınıfında yer alıyor. 12 yıl süren ve Asya, Afrika, Avrupa gibi bölgeleri kapsayan MONICA çalışmasına göre ise obezite oranlarında yüzde 10 ila 30 arasında artış görüldü.

OBEZİTE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?

Diyetisyen Berna Ertuğ, obezitenin insülin direnci, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, solunum problemleri, hormonal bozukluklar ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunu vurguladı.

 

ENERJİ DENGESİ HAYATİ ROL OYNUYOR

Ertuğ, Avrupa Obezite Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “Günlük alınan enerji, harcanandan fazla olursa fazla enerji vücutta yağ olarak birikir ve obeziteye yol açar” dedi. Beden kitle indeksine (BKİ) göre 25'in üzeri fazla kilolu, 30'un üzeri obez ve 40’ın üzeri ise morbid obez olarak sınıflandırılıyor.

 

HAREKETSİZLİK VE YANLIŞ BESLENME

Obezitenin temel nedenleri arasında dengesiz beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği yer alıyor. Bunun yanı sıra genetik faktörler, hormonal bozukluklar, yaş, cinsiyet, psikolojik sorunlar, gelir seviyesi, sık sık yapılan düşük kalorili diyetler ve bazı ilaçlar da riski artırıyor.

 

TEDAVİ BİREYİN İRADESİYLE BAŞLIYOR

Obeziteyle mücadelede bireyin kararlı olması gerektiğini belirten Dyt. Ertuğ, bu sürecin sadece bir diyet programı olmadığını, hekim, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistten oluşan bir sağlık ekibinin birlikte çalışmasının şart olduğunu söyledi.

 

ÇOCUKLUKTA BAŞLAYAN OBEZİTE KALICI OLABİLİYOR

Obeziteyle mücadelede erken yaşlar büyük önem taşıyor. Ertuğ, çocukluk döneminde başlayan obezitenin erişkinlikte de devam etme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, aile, okul ve çevrenin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

5 AŞAMALI TEDAVİ YAKLAŞIMI

Diyetisyen Berna Ertuğ, obeziteyle mücadelede uygulanan 5 temel tedavi yöntemini şöyle sıraladı:

  1. FARMAKOLOJİK TEDAVİ: Doktor kontrolünde ilaç kullanımı.
  2. TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ: Kişiye özel, sürdürülebilir diyet planları.
  3. EGZERSİZ TEDAVİSİ: Bireyin yaşamına uygun fiziksel aktivite programları.
  4. DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ: Beslenme ve hareket alışkanlıklarının değiştirilmesi.
  5. CERRAHİ MÜDAHALELER: Gerektiğinde başvurulan ancak kalıcı sonuç için yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklenmesi gereken yöntem.

TEDAVİ KALICI OLMAZ

Ertuğ son olarak, "Obeziteyle mücadelede bireyin kendi sağlığına sahip çıkması şart. Cerrahi müdahale dahil hiçbir yöntem, yaşam tarzı değişikliği olmadan kalıcı çözüm sunmaz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *