Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Bakanlığa, taksit sürelerini belirleme ve ilave sınırlamalar getirme yetkisi verildi. Düzenleme, farklı yöntemlerle gerçekleştirilen taksitli satışları kapsıyor.
Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette taksitli mal ve hizmet satışlarına ilişkin uygulama birliğinin sağlanması amacıyla yeni bir adım attı. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle Bakanlık, konut satışı dışındaki taksitli işlemlerde uygulanacak süreleri belirleyebilecek ve gerekli gördüğü durumlarda ek sınırlamalar getirebilecek.

TAKSİT SÜRELERİNİ BAKANLIK BELİRLEYEBİLECEK
Yeni düzenlemeye göre Ticaret Bakanlığı, mal veya hizmet satışından sonra belirli bir ücret karşılığında borcun taksitlendirilmesi ya da ödemenin ertelenmesi gibi işlemler için karar alabilecek. Bu kapsamda, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeden gerçekleştirilen taksitli satışlar da düzenlemeye dahil edilebilecek.
Bakanlık, konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme sürelerini belirleme yetkisinin yanı sıra ilave sınırlamalar getirme hakkına da sahip olacak.
BDDK KARARLARIYLA UYUM HEDEFLENİYOR
Ticaret Bakanlığının açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartı, alışveriş kredisi ve tüketici finansmanı yoluyla yapılan satışlarda taksit sürelerine ilişkin kararlar aldığı hatırlatıldı.
Yeni düzenlemeyle perakende sektöründeki diğer taksitlendirme yöntemlerine ilişkin kuralların da BDDK kararlarıyla uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Böylece BDDK tarafından alınan kararların ardından Ticaret Bakanlığı, kendi yetki alanındaki düzenlemeleri daha hızlı hayata geçirebilecek.

YENİ KARARLAR İNTERNET SİTESİNDEN DUYURULACAK
Bakanlığın taksit süreleri ve ilave sınırlamalara ilişkin alacağı kararlar, Ticaret Bakanlığının resmi internet sitesinde ilan edilecek. Ayrıca kararlar, bilgilendirme amacıyla ilgili üst meslek kuruluşlarına gönderilecek.
Düzenlemeyle tüketicilerin ve perakende sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, güncel ekonomik koşullara uygun adımlar atılması ve taksitli satış uygulamalarında uyum sağlanması hedefleniyor. Konut satışları ise yeni düzenlemenin kapsamı dışında tutuluyor.




