ÖSYM ve MEB tarafından düzenlenen sınavların çoğunlukla Pazar günleri gerçekleştirilmesi nedeniyle, Kasım ayının ortasında 15 – 16 Kasım 2025 tarihlerinde herhangi bir önemli sınavın olup olmadığı merak konusu oldu. Akademik yükselme, yabancı dil yeterliliği ve memuriyet hedefleyen adaylar gözlerini hafta sonu sınav programına çevirdi. Bu kapsamda ÖSYM’nin resmi sınav takvimi, özellikle bu hafta sonu için araştırılıyor.
Sınav yoğunluğunun arttığı dönemlerde, büyük ölçekli sınavlar şehir içi ulaşımı ve günlük yaşamı da etkiliyor. Üniversiteye geçiş, kamu atamaları ve yabancı dil yeterlilik süreçlerinde kritik öneme sahip sınavların takibinde ÖSYM takvimi belirleyici rol üstleniyor. Peki, bu hafta sonu hangi sınav yapılacak?
YDS/2 Pazar Günü Yapılacak
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (2025-YDS/2) 16 Kasım Pazar günü saat 10.15’te başlayacağını duyurdu. Sınav 13.15’te sona erecek.
ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre sınav; yurt içinde 81 il ile Lefkoşa ve Bişkek'te olmak üzere toplam 89 sınav merkezinde yapılacak. Sınav için 315 bina ve 4 bin 758 salon kullanılacak. Türkiye genelinde uygulanan sınav 180 dakika sürecek. Kırgızistan-Bişkek’te sınav, Türkiye saatiyle eş zamanlı olarak 10.15’te başlayacak. Adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
Engelli adaylar için ilave 30 dakika ek süre sağlanacak. Sınav Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde uygulanacak. Kimlik kartını kaybeden veya nüfus cüzdanı bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü saat 10.00’a kadar açık olacak. Sınav sonuçları 5 Aralık’ta açıklanacak. YDS’nin geçerlilik süresi kurumların kendi mevzuatlarına göre belirlenecek.

Başvuru Sayısı ve Sınav Detayları
Açıklamada görüşlerine yer verilen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, şu bilgileri paylaştı:
"Adayların yabancı dil bilgisi düzeylerini nesnel ve güvenilir biçimde ölçen YDS pazar günü yapılacak. Bu yıl oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda YDS/İngilizce de uygulandı. Akademik atamalarda, kurumların yurt içi ve yurt dışı uygulamalarında YDS sonuçları kullanılabilecek. Almancada 1482, Arapçada 6 bin 153, Fransızcada 1011, İngilizcede 98 bin 176, Rusçada 924 aday olmak üzere toplam 107 bin 746 aday sınava başvuru yaptı. Sınava başvuran gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları sınav ücretinden muaf tutuldu, bu haktan 963 aday yararlandı. Sınava 343 engelli aday katılacak. Engelli adayların uygun bir ortamda sınava katılabilmeleri için gerekli çalışmalar yapıldı. Sınavda emniyet personeli dahil 16 bin 461 kişi görev yapacak. Sınava katılacak tüm adaylara başarılar, görevlilere kolaylıklar dilerim."





