usd
39,7257
eur
45,8826
gbp
53,5046
gram-altin
4.297,26
ceyrek-altin
7.026,02
cumhuriyet-altini
29.208,00
btc-USD
103.520,00
btc-turk-lirasi
4.116.606
ethereum-USD
2.425,40
Samsun Haber Sağlık Sünnette en uygun dönem hangisi?

Sünnette en uygun dönem hangisi?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sünnet işlemlerine yönelik talep artış gösterdi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aliye Kandırıcı, sünnetin hem sağlık hem de hijyen açısından önemli faydalar sağladığını belirterek, yaz tatilinin bu işlem için uygun bir dönem olduğunu söyledi.

Sünnetin belirli bir mevsime bağlı olmamakla birlikte yaz tatilinde daha sık tercih edildiğini kaydeden Op. Dr. Kandırıcı, “Çocukları okula giden aileler genellikle yaz dönemini tercih ediyor. Bu dönemde iyileşme süreci okuldan uzak şekilde atlatılabiliyor. Doktor önerilerine dikkat edildiği sürece yazın sünnet yapılmasının hiçbir sakıncası yok” dedi.

Tıbbi ve Dini Gerekçelerle Yapılıyor

Sünnetin hem tıbbi hem de dini nedenlerle uygulandığını belirten Kandırıcı, “Sünnet, penisin uç kısmını kaplayan deri tabakasının cerrahi yolla alınması işlemidir. Bu uygulamanın tarihi çok eskilere, M.Ö. 4000’li yıllara, Eski Mısır’a kadar uzanıyor” diye konuştu.

Hijyen ve Sağlık Açısından Önemli Faydalar Sunuyor

Sünnetin tıbbi açıdan birçok faydası olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kandırıcı, “İdrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV, HPV), parafimoz ve balanit gibi sorunların görülme riski azalır. Ayrıca penisin temizliği de kolaylaşır. Bazı araştırmalar, sünnetin ileride oluşabilecek bazı kanser türlerinin riskini de düşürebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Her Yaş Grubunun Kendine Göre Avantajı Var”

Sünnetin her yaşta yapılabileceğini ancak yaş gruplarına göre psikolojik ve fizyolojik etkilerin farklı olabileceğini dile getiren Kandırıcı, “Özellikle 2-6 yaş arası, çocuğun beden farkındalığı geliştirdiği bir dönem olduğu için sünnet işlemi bu yaş grubunda bazı psikolojik hassasiyetler yaratabilir. Bu nedenle, yenidoğan dönemi ve okul öncesi sonrası yaş aralıkları daha çok tercih ediliyor” dedi.

Yenidoğan Sünnetine İlgi Artıyor

Son yıllarda yenidoğan sünnetinin daha sık tercih edildiğine dikkat çeken Dr. Kandırıcı, “İlk 6 ayda yapılan sünnet, bebeğin iyileşme sürecinin hızlı olması ve psikolojik etkilenme yaşanmaması açısından avantajlıdır. Ancak bazı özel durumlarda, örneğin hipospadias gibi doğumsal sorunlarda sünnet kesinlikle ertelenmelidir çünkü tedavi sürecinde bu dokuya ihtiyaç duyulabilir” uyarısında bulundu.

Uygulanan Yöntemler: Klasikten Lazer Yöntemine

Farklı sünnet tekniklerinden de bahseden Op. Dr. Kandırıcı, şu bilgileri paylaştı:

Klasik Cerrahi Yöntem: En yaygın uygulamadır. Cerrahi makas veya bisturi ile sünnet derisi kesilir, genellikle dikiş kullanılır. İyileşme süresi 7-10 gündür.

Lazerle Sünnet: Kanamayı azaltan ve iyileşme süresini kısaltan modern bir yöntemdir.

Plastibell Yöntemi: Özellikle yenidoğan ve küçük çocuklarda tercih edilir. Plastik halka birkaç gün içinde kendiliğinden düşer.

Ağrısız Bir İşlem, Kısa Sürede İyileşme

Sünnet işleminin lokal anestezi altında yapıldığını ve çocukların genellikle ağrı hissetmediğini belirten Dr. Kandırıcı, “İşlem sonrası ağrı, basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Bebeklerde 5-7 gün, çocuklarda ise 7-10 gün içinde iyileşme tamamlanır” dedi.

Karar Öncesi Uzman Görüşü Şart

Ailelerin, sünnet zamanlaması konusunda bilinçli olması gerektiğini söyleyen Kandırıcı, “Yenidoğan sünneti gerek dini/kültürel inançlarla gerekse tıbbi nedenlerle yapılabilir. Ancak her vakada çocuk cerrahı veya uzman bir hekimle görüşülerek karar verilmelidir” diyerek açıklamasını tamamladı.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 3 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *